Ciasto karotka
Ciasto karotka

Ciasto karotka

Składniki:

  • 2 szklanki startej marchewki
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 3/4 kostki masła
  • cukier puder
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej













Przygotowanie:

Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. Do miski wrzuć: jajka i cukier. Połącz za pomocą miksera. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiej i dodaj do masy jajecznej. Znów zmiksuj. Dodać pozostałą mąkę i cynamon. Wszystkie składniki razem wymieszaj (razem z marchewką). Masę przelej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą brytfanki. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz pół godziny, po czym zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 20 minut. Przed pokrojeniem ciasto posyp cukrem pudrem.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.