Ciasto karotka
Ciasto karotka
Składniki:
- 2 szklanki startej marchewki
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 i ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- 3/4 kostki masła
- cukier puder
- szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. Do miski wrzuć: jajka i cukier. Połącz za pomocą miksera. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiej i dodaj do masy jajecznej. Znów zmiksuj. Dodać pozostałą mąkę i cynamon. Wszystkie składniki razem wymieszaj (razem z marchewką). Masę przelej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą brytfanki. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz pół godziny, po czym zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 20 minut. Przed pokrojeniem ciasto posyp cukrem pudrem.