Morele w sosie cynamonowym
Morele w sosie cynamonowym

Morele w sosie cynamonowym

Składniki:

  • 600-700 g moreli
  • 250 ml chudego mleka
  • 2 laski cynamonu
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki fruktozy

Przygotowanie:

Morele umyj i osusz. Pokrój na połówki i usuń pestki. Miąższ pokrój na plasterki. Plasterki moreli ułóż na kształt gwiazdy w okrągłej blasze z anty-przylepną powłoką. Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C. Do rondelka wlej mleko i doprowadzić do wrzenia. Włóż laski cynamonu i odstaw na 10 minut. Jajka ubij razem z fruktozą. Z mleka wyjmij laski cynamonu. Ciągle mieszając, połącz jajka ze stopniowo dolewanym ciepłym mlekiem i zalej owoce. Morele wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Wyjmij i odstaw na 5 minut, a następnie podawaj

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.