Morele w sosie cynamonowym
Morele w sosie cynamonowym
Składniki:
- 600-700 g moreli
- 250 ml chudego mleka
- 2 laski cynamonu
- 2 duże jajka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki fruktozy
Przygotowanie:
Morele umyj i osusz. Pokrój na połówki i usuń pestki. Miąższ pokrój na plasterki.
Plasterki moreli ułóż na kształt gwiazdy w okrągłej blasze z anty-przylepną powłoką.
Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C. Do rondelka wlej mleko i doprowadzić do wrzenia. Włóż laski cynamonu i odstaw na 10 minut. Jajka ubij razem z fruktozą.
Z mleka wyjmij laski cynamonu. Ciągle mieszając, połącz jajka ze stopniowo dolewanym ciepłym mlekiem i zalej owoce. Morele wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Wyjmij i odstaw na 5 minut, a następnie podawaj