Budyń
Budyń
Składniki:
- 50 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 litra mleka
- 1 łyżeczka masła
- cukier wanilinowy
Opcjonalnie:
- wiórki kokosowe
- czekolada
- kakao
- bakalie (rodzynki, orzechy)
- kandyzowane owoce
- syropy owocowe
Przygotowanie:
Z pół litra mleka odlewamy szklankę mleka. Pozostałe gotujemy z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym. Odlaną część mleka dokładnie mieszamy z mąką ziemniaczaną. Gdy mleko w garnku zagotuje się, powoli wlewamy mączną mieszankę. Cały czas mieszamy, aż całość zgęstnieje i nabierze konsystencje budyniu. Budyń waniliowy gotowy. Dla uzyskania smakowych deserów dodaj wiórki kokosowe, czekoladę, syrop owocowy, bakalie, kakao lub kandyzowane owoce.