Budyń
Budyń

Budyń

Składniki:

  • 50 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 litra mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • cukier wanilinowy

Opcjonalnie:
  • wiórki kokosowe
  • czekolada
  • kakao
  • bakalie (rodzynki, orzechy)
  • kandyzowane owoce
  • syropy owocowe










Przygotowanie:

Z pół litra mleka odlewamy szklankę mleka. Pozostałe gotujemy z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym. Odlaną część mleka dokładnie mieszamy z mąką ziemniaczaną. Gdy mleko w garnku zagotuje się, powoli wlewamy mączną mieszankę. Cały czas mieszamy, aż całość zgęstnieje i nabierze konsystencje budyniu. Budyń waniliowy gotowy. Dla uzyskania smakowych deserów dodaj wiórki kokosowe, czekoladę, syrop owocowy, bakalie, kakao lub kandyzowane owoce.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.