Truskawki pod pierzynką waniliową
Truskawki pod pierzynką waniliową

Truskawki pod pierzynką waniliową

Składniki:

  • 300 g truskawek
  • 2 szklanki mleka
  • 3 żółtka

przyprawy:
  • 100 g cukru

Przygotowanie:

Zagotuj mleko, dodaj do niego przeciętą na pół laskę wanilii. Z żółtek i cukry zrób gładki kogel mogel. Połącz go z mlekiem. Wymieszaj i gotuj na parze. Nie przestawaj mieszać. Sos powinien zgęstnieć. Świeże truskawki pokrój w plasterki i zalej ciepłym sosem. Jeżeli używasz truskawek mrożonych, przed polaniem sosem zmiksuj je.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.