Domowy kisiel
Domowy kisiel

Domowy kisiel

Składniki:

  • 25 dag owoców mrożonych lub świeżych (kisiel możesz niemal zrobić z każdych owoców)
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Opcjonalnie:
  • bita śmietana
  • jogurt naturalny


















Przygotowanie:

Owoce umyj pokrój na części i wrzuć do garnka. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w zimnej wodzie. Resztą wody zalej owoce. Gotuj aż owoce staną się miękkie. W zależności od użytych owoców zmiksuj je (owoce typu jabłka, gruszki) lub przetrzyj przez sitko (owoce jagodowe typu: maliny, truskawki, jagody). Posłódź według smaku. Do gotującej się masy powoli wlej wodę z mąką ziemniaczaną. Mieszaj aż uzyskasz konsystencje kisielu. Gotuj jeszcze 2 minuty. Gotowy kisiel przelej do opłukanych zimną wodą miseczek. Udekoruj bitą śmietaną bądź jogurtem.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.