Domowy kisiel
Domowy kisiel
Składniki:
- 25 dag owoców mrożonych lub świeżych (kisiel możesz niemal zrobić z każdych owoców)
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Opcjonalnie:
- bita śmietana
- jogurt naturalny
Przygotowanie:
Owoce umyj pokrój na części i wrzuć do garnka. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w zimnej wodzie. Resztą wody zalej owoce. Gotuj aż owoce staną się miękkie. W zależności od użytych owoców zmiksuj je (owoce typu jabłka, gruszki) lub przetrzyj przez sitko (owoce jagodowe typu: maliny, truskawki, jagody). Posłódź według smaku. Do gotującej się masy powoli wlej wodę z mąką ziemniaczaną. Mieszaj aż uzyskasz konsystencje kisielu. Gotuj jeszcze 2 minuty. Gotowy kisiel przelej do opłukanych zimną wodą miseczek. Udekoruj bitą śmietaną bądź jogurtem.