Morele zapiekane z kremem migdałowym
Morele zapiekane z kremem migdałowym
Składniki:
- 12 dużych dojrzałych moreli
- 80g migdałów, bez skórki
- 10g margaryny
- 4 szczypty mielonego imbiru
- 40g fruktozy
- 2 jajka
- 50 ml chudego mleka
- kilka migdałów, pokrojonych na płatki (dowolnie)
Przygotowanie:
Morele opłucz w zimnej wodzie i osuszyć. Pokrój na połówki i usuń pestki, miąższ pokroj na niewielkie cząstki. Migdały zmiel na proszek. Nagrzej piekarnik do temperatury 210°C. 4 żaroodporne foremki posmaruj margaryną. Ułóż w nich morele na kształt rozety i oprósz imbirem. Do salaterki włóż migdały oraz fruktozę. Wymieszaj. Do małej miseczki wybij jajka, roztrzep jak na omlet i wlej do salaterki z migdałami. Stopniowo dolewaj mleko, energicznie mieszając, aż krem będzie gładki. Krem przełóż do foremek z morelami i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 20 minut, aż wierzch się zrumieni i krem wyrośnie między cząstkami moreli. Wyjmij z piekarnika i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Przed podaniem deser możesz udekorować płatkami migdałów.