Gofry z bitą śmietaną
Gofry z bitą śmietaną

Gofry z bitą śmietaną

Składniki:

  • 1 ¾ szkl maki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 kostki masła
  • 1 ¼ szklanki mleka
  • 2 jaja

przyprawy:
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
















Przygotowanie:

W misce wymieszaj najpierw sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Pośrodku zrób wgłębienie. W garnuszku na małym ogniu roztop masło, dodaj do niego cukier waniliowy, mleko, żółtka jaj (białka wykorzystasz później). Wlej mieszankę do miski i dokładnie wymieszaj, aż masa będzie gładka. Ubij białko na sztywną pianę. Dodaj ja do ciasta delikatnie łyżką zagniatając masę. Ciasto nakładaj na rozgrzaną, lekko natłuszczona gofrownicę (2 - 3 łyżki na porcję) i wypiekaj ok. 2- 3 min. Na ciepłe jeszcze gofry nakładaj bitą śmietanę z truskawkami bądź innymi owocami sezonowymi.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.