Czekoladowe muffiny
Czekoladowe muffiny
Składniki:
- 3/4 kostki masła
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- szklanka (250 ml) maślanki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 150 - 200 dag cukru
- 2 tabliczki gorzkiej bądź mlecznej czekolady (jedna z nich będzie potrzebna do ozdabiania muffinek)
- 3 łyżki ciemnego kakao
- foremki oraz papilotki do muffinów
Przygotowanie:
Jajka wbij do wysokiego naczynia, dodaj cukier i miksuj razem aż do uzyskania jednolitej jasnej masy.
Na parze roztop masło, pół tabliczki czekolady i dodaj go jajecznej masy. Delikatnie wymieszaj. Dodaj maślankę i dokładnie wymieszaj ciasto. Mąkę zmieszaj z resztą sypkich składników (proszek do pieczenia, kakao). Pokrusz pozostałą połówkę czekolady na drobne kawałki. Delikatnie ale szybko połącz ze sobą płynne i sypkie składniki ciasta. Nie mieszaj zbyt długo, bo ciasto nie urośnie.
Do foremek włóż papierowe osłonki do babeczek i napełnij każdy z otworów foremki mniej więcej do Wstaw do rozgrzanego do ok. 180 st.C piekarnika i zapiekaj około 20 minut. Gotowe babeczki wyjmij z foremek i odstaw do wystygnięcia. W rondelku roztop drugą tabliczkę czekolady i powstałą polewą ozdabiaj wierzchy babeczek.