Czekoladowe muffiny
Czekoladowe muffiny

Czekoladowe muffiny

Składniki:

  • 3/4 kostki masła
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • szklanka (250 ml) maślanki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 150 - 200 dag cukru
  • 2 tabliczki gorzkiej bądź mlecznej czekolady (jedna z nich będzie potrzebna do ozdabiania muffinek)
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • foremki oraz papilotki do muffinów











Przygotowanie:

Jajka wbij do wysokiego naczynia, dodaj cukier i miksuj razem aż do uzyskania jednolitej jasnej masy. Na parze roztop masło, pół tabliczki czekolady i dodaj go jajecznej masy. Delikatnie wymieszaj. Dodaj maślankę i dokładnie wymieszaj ciasto. Mąkę zmieszaj z resztą sypkich składników (proszek do pieczenia, kakao). Pokrusz pozostałą połówkę czekolady na drobne kawałki. Delikatnie ale szybko połącz ze sobą płynne i sypkie składniki ciasta. Nie mieszaj zbyt długo, bo ciasto nie urośnie. Do foremek włóż papierowe osłonki do babeczek i napełnij każdy z otworów foremki mniej więcej do Wstaw do rozgrzanego do ok. 180 st.C piekarnika i zapiekaj około 20 minut. Gotowe babeczki wyjmij z foremek i odstaw do wystygnięcia. W rondelku roztop drugą tabliczkę czekolady i powstałą polewą ozdabiaj wierzchy babeczek.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.