Ciasteczka z dżemem
Ciasteczka z dżemem
Składniki:
- 1/2 paczki masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- dżem o różnych smakach
- foremki do tartaletek, papierowe osłonki, wałek do ciast
Przygotowanie:
Mąkę przesyp do dużej miski i wymieszaj ją z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Margarynę pokrój w kostkę i dodaj do mąki. Oddziel żółtka od białek i również dodaj je do reszty składników. Rękoma zagnieć ciasto. Rozgrzej piekarnik do temp. ok. 180 st. C. Rozwałkuj ciasto na stolnicy do grubości ok. 5 mm; wykrawaj kółka i układaj je do foremek do tart. W każdej z tartaletek rozprowadź po łyżeczce dżemu, a wierzchy ozdób wyciętymi z resztek ciasta kształtami. Zapiekaj ciastka ok. 15 min. Uwaga! Po wyjęciu wypieków z piekarnika odczekaj kilkanaście minut, aż zastygnie w nich dżem, dopiero wówczas można je wyjąć z osłonek.