Ciasteczka z dżemem
Ciasteczka z dżemem

Ciasteczka z dżemem

Składniki:

  • 1/2 paczki masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • dżem o różnych smakach
  • foremki do tartaletek, papierowe osłonki, wałek do ciast
















Przygotowanie:

Mąkę przesyp do dużej miski i wymieszaj ją z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Margarynę pokrój w kostkę i dodaj do mąki. Oddziel żółtka od białek i również dodaj je do reszty składników. Rękoma zagnieć ciasto. Rozgrzej piekarnik do temp. ok. 180 st. C. Rozwałkuj ciasto na stolnicy do grubości ok. 5 mm; wykrawaj kółka i układaj je do foremek do tart. W każdej z tartaletek rozprowadź po łyżeczce dżemu, a wierzchy ozdób wyciętymi z resztek ciasta kształtami. Zapiekaj ciastka ok. 15 min. Uwaga! Po wyjęciu wypieków z piekarnika odczekaj kilkanaście minut, aż zastygnie w nich dżem, dopiero wówczas można je wyjąć z osłonek.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.