Czekoladowa owsianka
Czekoladowa owsianka

Czekoladowa owsianka

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki kakao
  • 350-500 ml mleka
  • cukier wanilinowy
  • banan
  • kilka jeżyn, truskawek, bądź innych ulubionych owoców
  • 5 dag orzechów włoskich bądź laskowych
















Przygotowanie:

Zagotuj mleko razem z płatkami owsianymi. Jeśli chcesz uzyskać gęstą owsiankę daj mniej mleka, jeśli gęsto- odpowiednio więcej. Pamiętaj o mieszaniu- płatki łatwo przywierają do garnka. Doprowadź do wrzenia i pogotuj jeszcze 2 minuty. Teraz dodaj cukier wanilinowy i kakao. Całość dobrze wymieszaj- kakao lubi tworzyć grudki. Na chwilę odstaw płatki- żeby doszły. Czas na orzechy. Upraż orzechy na suchej patelni. Banana obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Owoce umyj i pokrój na małe kawałki. Owsiankę przelej na talerz. Przybież ją owocami i orzechami

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.