Czekoladowa owsianka
Czekoladowa owsianka
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżeczki kakao
- 350-500 ml mleka
- cukier wanilinowy
- banan
- kilka jeżyn, truskawek, bądź innych ulubionych owoców
- 5 dag orzechów włoskich bądź laskowych
Przygotowanie:
Zagotuj mleko razem z płatkami owsianymi. Jeśli chcesz uzyskać gęstą owsiankę daj mniej mleka, jeśli gęsto- odpowiednio więcej. Pamiętaj o mieszaniu- płatki łatwo przywierają do garnka. Doprowadź do wrzenia i pogotuj jeszcze 2 minuty. Teraz dodaj cukier wanilinowy i kakao. Całość dobrze wymieszaj- kakao lubi tworzyć grudki. Na chwilę odstaw płatki- żeby doszły.
Czas na orzechy. Upraż orzechy na suchej patelni. Banana obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Owoce umyj i pokrój na małe kawałki. Owsiankę przelej na talerz. Przybież ją owocami i orzechami