Pyszny pudding ryżowy
Pyszny pudding ryżowy
Składniki:
- szklanka ryżu
- laska wanilii lub cukier wanilinowy
- łyżka masła
- pół szklanki rodzynek
- 5 łyżek cukru
- jedno jajko
- kilka łyżek dżemu bądź polewy
Przygotowanie:
Przygotuj rodzynki: opłucz i zalej gorącą wodą. Odstaw na chwilę by napęczniały. Laskę wanilii przekrój wzdłuż. Wyjmij ziarenka i razem z laską dodaj do mleka. Jeżeli nie masz wanilii użyj cukru wanilinowego. Ryż opłucz, dodaj do niego cukier i gotuj tak długo aż powstanie gęsty kleik.
Wanilię wyjmij i dodaj roztrzepane jajko oraz rodzynki. Całość wymieszaj i gotuj przez 2 minuty. Zdejmij z ognia i dodaj mało. Znowu wymieszaj. Gotowy pudding przełóż do miseczek. Każdą porcję udekoruj dżemem bądź polewą. Możesz narysować buźkę, albo napisać imię dziecka. Podawaj na ciepło.