Pyszny pudding ryżowy
Pyszny pudding ryżowy

Pyszny pudding ryżowy

Składniki:

  • szklanka ryżu
  • laska wanilii lub cukier wanilinowy
  • łyżka masła
  • pół szklanki rodzynek
  • 5 łyżek cukru
  • jedno jajko
  • kilka łyżek dżemu bądź polewy

Przygotowanie:

Przygotuj rodzynki: opłucz i zalej gorącą wodą. Odstaw na chwilę by napęczniały. Laskę wanilii przekrój wzdłuż. Wyjmij ziarenka i razem z laską dodaj do mleka. Jeżeli nie masz wanilii użyj cukru wanilinowego. Ryż opłucz, dodaj do niego cukier i gotuj tak długo aż powstanie gęsty kleik. Wanilię wyjmij i dodaj roztrzepane jajko oraz rodzynki. Całość wymieszaj i gotuj przez 2 minuty. Zdejmij z ognia i dodaj mało. Znowu wymieszaj. Gotowy pudding przełóż do miseczek. Każdą porcję udekoruj dżemem bądź polewą. Możesz narysować buźkę, albo napisać imię dziecka. Podawaj na ciepło.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.