Morelowy chlebek
Morelowy chlebek
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 2/3 szklanki suszonych moreli
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki roztopionej margaryny np. Ramy
- 1 ¾ szklanki mąki
- 1/4 szklanka kiełków pszenicy
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 1/2 łyżeczka skórki pomarańczowej
- 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Jedną szklankę wody doprowadź do wrzenia i dodaj morele. Następnie odstaw na 15 minut. W tym czasie roztrzep w miseczce jajko. Dodaj cukier, margarynę i wymieszaj. W drugiej miseczce połącz suche składniki. Dodawaj na zmianę wodę z sokiem pomarańczowym do masy jajecznej. Zamieszaj. Masa powinna być wilgotna.
Na koniec dodaj odsączone morele, skórkę pomarańczową i orzechy. Całość przełóż do formy o wymiarach 23 na 13 na 7.5 cm. Piecz godzinę. Chleb wyjmij z formy dopiero po 10 minutach.