Morelowy chlebek
Morelowy chlebek

Morelowy chlebek

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 2/3 szklanki suszonych moreli
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki roztopionej margaryny np. Ramy
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 1/4 szklanka kiełków pszenicy
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów




Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Jedną szklankę wody doprowadź do wrzenia i dodaj morele. Następnie odstaw na 15 minut. W tym czasie roztrzep w miseczce jajko. Dodaj cukier, margarynę i wymieszaj. W drugiej miseczce połącz suche składniki. Dodawaj na zmianę wodę z sokiem pomarańczowym do masy jajecznej. Zamieszaj. Masa powinna być wilgotna. Na koniec dodaj odsączone morele, skórkę pomarańczową i orzechy. Całość przełóż do formy o wymiarach 23 na 13 na 7.5 cm. Piecz godzinę. Chleb wyjmij z formy dopiero po 10 minutach.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.