Racuszki jogurtowe z owocami
Racuszki jogurtowe z owocami

Racuszki jogurtowe z owocami

Składniki:

  • 1.5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka Budyniu o smaku waniliowym
  • 4 twarde gruszki lub jabłka
  • 4 łyżki cukru

ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki chudego mleka
  • 1 białko ubite na pianę
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia











Przygotowanie:

Owoce umyj i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. Cukier wsyp do garnka o grubym dnie. Podgrzewaj aż uzyskasz karmel. Potem podlej szklanką wody z sokiem z cytryny. Do gotującej masy wrzuć owoce i gotuj aż będą miękkie. Proszek budyniowy wymieszaj z 2-3 łyżkami zimnej wody. Wlej do masy gruszkowo-karmelowej. Mieszaj aż sos zgęstnieje. Składniki na ciasto wrzuć do wysokiego naczynia i wymieszaj. Na oliwie usmaż małe placuszki. Układaj je na talerzu. Na każdym placuszku układaj owoc z sosem i od razu podawaj.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.