Racuszki jogurtowe z owocami
Racuszki jogurtowe z owocami
Składniki:
- 1.5 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka Budyniu o smaku waniliowym
- 4 twarde gruszki lub jabłka
- 4 łyżki cukru
ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki chudego mleka
- 1 białko ubite na pianę
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Owoce umyj i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. Cukier wsyp do garnka o grubym dnie. Podgrzewaj aż uzyskasz karmel. Potem podlej szklanką wody z sokiem z cytryny. Do gotującej masy wrzuć owoce i gotuj aż będą miękkie. Proszek budyniowy wymieszaj z 2-3 łyżkami zimnej wody. Wlej do masy gruszkowo-karmelowej. Mieszaj aż sos zgęstnieje.
Składniki na ciasto wrzuć do wysokiego naczynia i wymieszaj.
Na oliwie usmaż małe placuszki. Układaj je na talerzu. Na każdym placuszku układaj owoc z sosem i od razu podawaj.