Kasze, ryże, pieczywo
Kasze, ryże, pieczywo

Kasze, ryże, pieczywo

Wartość odżywcza

Zboża - pszenica, kukurydza, owies, gryka, jęczmień, ryż i żyto - są doskonałym źródłem złożonych węglowodanów i błonnika. Produkty zbożowe zawierają m.in. żelazo, witaminę E, witaminy z grupy B (kwas pantotenowy, kwas foliowy, niacyna, tiamina i ryboflawina).

  • złożone węglowodany są istotnym źródłem energii, natomiast w przemianie węglowodanów i uwolnieniu i wykorzystaniu energii biorą udział witaminy z grupy B; niedobory witamin z hrupy B może być także przyczyną chorób skóry i zaburzeń w funkcjonowaniu systemu nerwowego;
  • mikroelementy, np. żelazo jest podstawowym składnikiem hemoglobiny, białka transportującego tlen do wszystkich komórek ciała;
  • błonnik wspomaga procesy trawienne i obniża ryzyko niektórych chorób nowotworowych, np. jelita grubego.



Produkty:

  • pieczywo - przede wszystkim gruboziarniste, z pełnego ziarna, np. razowe, żytnie, graham, pszenne;
  • płatki zbożowe - owsiane, kukurydziane, żytnie, pszenne;
  • kasze - gryczana, kukurydziana, pęczak, jęczmienna, kus-kus;
  • makaron - wszystkie rodzaje z mąki pszennej, żytniej, owsianej;
  • herbatniki oraz potrawy z mąki i zbóż, naleśniki, kluski,

Ciastka, pączki i ciasta, choć również są pieczone z mąki, mają dużą zawartość cukru i tłuszczu, dlatego ich wartość kaloryczna przewyższa wartość odżywczą.


Zalecane porcje dzienne

Wiek 1 - 3 | Wiek 4 - 5 | Wiek 6 - 8 | Wiek 9 - 18

Wiek 1 - 3


Liczba potrzebnych porcji: 6
Porcje te stanowią około 2/3 porcji osoby dorosłej.


Wielkość porcji:
  • kromka chleba,
  • bułka lub 2/3 bułki maślanej normalnej lub 1 mała kajzerka,
  • bułka maślana 1/2
  • ryż,
  • makaron
  • płatki zbożowe,
  • kasza kukurydziana 2/3 łyżek stołowych
  • gotowe do jedzenia płatki zbożowe 1/3 - 1/2 filiżanki

Do góry

Wiek 4 - 5

Liczba potrzebnych porcji: 6
Wielkości porcji dla dzieci w wieku 4-5 lat zależą od ich apetytu.
Jeśli dzieci wolą mniejsze porcje, ich liczba łączna powinna wynieść przynajmniej 6 dziennie.

Wielkość porcji:
  • 1 kromka chleba tortilla,
  • bułka lub 1 bułka maślana bajgel,
  • ciepła bułka maślana 1/2
  • gotowany ryż,
  • makaron,
  • płatki zbożowe,
  • kasza kukurydziana 1/2 filiżanki

Do góry

Wiek 6 - 8

Liczba potrzebnych porcji: 6
Jest to minimalna ilość porcji, które dzieci w tym wieku potrzebują.
W zależności od ich masy ciała, aktywności i wzrostu, niektóre dzieci mogą potrzebować więcej.

Wielkość porcji:
  • 1 kromka chleba tortilla,
  • bułka lub 1 bułka maślana bajgel,
  • ciepła bułka maślana 1/2
  • gotowany ryż,
  • makaron,
  • płatki zbożowe,
  • kasza kukurydziana 1/2 filiżanki

Do góry

Wiek 9 - 18

Liczba potrzebnych porcji: 6
Jest to minimalna ilość porcji, które dzieci w tym wieku potrzebują.
W zależności od ich masy ciała, aktywności i wzrostu, niektóre dzieci mogą potrzebować więcej.

Wielkość porcji:
  • 1 kromka chleba tortilla,
  • bułka lub 1 bułka maślana bajgel,
  • ciepła bułka maślana 1/2
  • gotowany ryż,
  • makaron,
  • płatki zbożowe,
  • kasza kukurydziana 1/2 filiżanki

Do góry

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.