Panna cotta
Panna cotta

Panna cotta

Składniki:

  • 300 ml słodkiej śmietany 30%
  • 250 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 55g drobnego cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Sos:
  • 200g malin
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Wymieszaj śmietanę z mlekiem. cukrem i żelatyną. Laskę wanilii połam i wrzuć do mleka. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masa stanie się gorąca. Odstaw do wystudzenia. Odłów wanilię a mieszankę przelej do foremek. Wstaw na noc do lodówki. Maliny zmiksuj z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i cukrem pudrem. Przetrzyj przez sito. Podawaj panna cottę z sosem malinowym.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.