Ciasto czekoladowe Brownie
Ciasto czekoladowe Brownie

Ciasto czekoladowe Brownie

Składniki:

  • 200g masła
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 80g kakao
  • 65g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 280g cukru pudru
  • 4 jajka

Przygotowanie:

Masło z czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej. Do osobnej miski przesiej kakao, mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodaj tę mieszankę do masy czekoladowo maślanej i starannie wymieszaj. Wbijaj po jednym jajku i mieszaj do uzyskania lśniącej masy. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wlej ciasto i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni. Sprawdzaj czy ciasto jest gotowe wbijając patyczek - nie powinien być całkiem oblepiony ciastem, ale też nie całkiem suchy. Podawaj ciasto pokrojone w prostokąty.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.