Sałatka pomidorowa
Sałatka pomidorowa

Sałatka pomidorowa

Składniki:

  • 1 kg różnokolorowych pomidorów
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • kilka listków świeżej Bazyli
  • kilka zielonych oliwek

Sos:
  • 3 łyżki octu lub soku z cytryny
  • 9 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka delikatnej musztardy
  • sok z ½ cytryny

przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • cukier








Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj i odstaw. Na blasze do pieczenia usyp kupki z parmezanu. Rozgnieć je na płasko widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Poczekaj aż ser się rozpuści i zarumieni. Wyjmij do ostudzenia. W tym czasie pomidory obierz ze skórki. W tym celu delikatnie je natnij i wsadź na chwilę do wrzątku. Pozbawione skórki warzywa pokrój na plasterki. Układaj je na półmisku, przykryj listkami bazylii. Wierch polej sosem i udekoruj serowymi chrupkami.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.