Sos orzechowy
Sos orzechowy

Sos orzechowy

Składniki:

  • 3 cebule /40 dag/
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 15 dag prażonych orzeszków ziemnych
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu spadziowego

Przygotowanie:

Cebule i czosnek obierz, drobno pokrój i zeszklij na oleju. Dodaj szczyptę soli, cynamon, szczyptę pieprzu i sok z cytryny. Wymieszaj i schłodź. Orzechy zmiksuj z 1 szklanką wody i dodaj do masy z cebuli. Zagotuj, stale mieszając, a następnie dodaj sos sojowy i miód. Sos orzechowy przed podaniem schłódź. Podawać do szaszłyków, steków i drobiu.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.