Cukierki
Cukierki

Cukierki

Miodowe ciągutki z orzechami (na ok. 500 g ciągutek)

Składniki:

  • 100 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 400 g miodu
  • 2 łyżeczki mąki
  • szczypta soli
  • 70 g masła
  • 100 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Do garnka wlej mleko, śmietankę, miód i sól. Dokładnie wymieszaj i podgrzej. Gdy składniki się połączą dodaj masło. Teraz całość zagotuj. Zdejmij garnek z ognia i dodaj posiekane orzechy. Przełóż do prostokątnej brytfanki o wymiarach 20x10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy masa przestygnie pokrój ją na kawałki i zawiń w papierki. Cukierki przechowuj w hermetycznych pojemnikach.

Landrynki (na ok. 850 g landrynek)

Składniki:

  • 400 g cukru
  • 600 g syropu kukurydzianego
  • 1 łyżeczka ulubionego aromatu
  • Opcjonalnie 1 łyżeczka barwnika spożywczego - czerwony lub brązowy

Przygotowanie:

Cukier i syrop zagotuj w garnku. Co jakiś czas masę zamieszaj. Gdy składniki się połączą, zdejmij z ognia. Dodaj barwnik oraz aromat. Szybko zamieszaj i wlej do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy masa ostygnie i stwardnieje rozłupujemy ją na mniejsze kawałki. Landrynki przechowuj w hermetycznych pojemnikach.

Roladki z masła orzechowego z suszonymi brzoskwiniami (na ok. 800 g cukierków)

Składniki:

  • 600 g cukru
  • 160 g masła orzechowego
  • 250 g mleka
  • 150 g posiekanych moreli
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Cukier, masło orzechowe, mleko, morele i sól zagotuj w garnku. Co jakiś czas pomieszaj. Masę odłóż do przestygnięcia. Gotowa masa powinna dać się wyjąć z formy. Stolnicę posyp cukrem pudrem. Na tak przygotowane podłoże wyjmij masę. Formuj z niej 2-3 wałki o średnicy ok. 3 cm. Obtocz je w cukrze pudrze i pozostaw. Gdy masa wystygnie i stężeje pokrój ją na plasterki. Przechowuj w hermetycznych pojemnikach.

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.