Lody
Lody

Lody

Lody czekoladowe

Składniki:

  • 1/2 laski wanilii
  • 35 dag grubo pokrojonej, dobrej gorzkiej czekolady (co najmniej 60% kakao)
  • 3.5 szklanki kremówki
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Rozetnij wzdłuż laskę wanilii. Wyjmij ze środka ziarenka, przełóż je do rondelka. Dodaj śmietankę i czekoladę. Ciągle mieszając, zagotuj na małym ogniu. Zdejmij z ognia. Jajka ubij z solą, połącz z gorącą czekoladową śmietanką. Powstałą masę przełóż do rondelka i ponownie zagotuj- na średnim ogniu 10-15 minut. Mieszaj cały czas drewnianą łyżką, aż do zgęstnienia. Masę przecedź przez gęste sitko do metalowej miseczki. Wstaw do większego naczynia napełnionego kostkami lodu. Ostudź masę mieszając od czasu do czasu. Lody zamrażamy w maszynie do lodów lub przykrywamy, wstawiamy do zamrażarki na 2-3 godziny, mieszając co 20-30 minut. Dzięki temu lody będą idealnie gładkie.

Lody pistacjowe na jogurcie

Składniki:

  • 150 g niesolonych orzeszków pistacjowych
  • 600 ml mleka
  • 1 pomarańcza
  • 5 żółtek
  • 120 g drobnego cukru
  • 125 g dobrego jogurtu naturalnego
  • ewentualnie 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (dla pięknego zapachu- można kupić w sklepach z kuchnią orientalną)
  • szczypta mielonych goździków

Przygotowanie:

Pistacje zmiel, zmieszaj w rondelku z mlekiem, następnie wstaw na ogień. Gdy się zagotuję zdejmij z ognia. Odstaw na 30 minut. Przecedź przez sitko wyłożone gazą. Sparz pomarańcze, zdejmij z niej skórkę i wyciśnij sok. Mleko pistacjowe ponownie zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrem. Puszystą masę powolutku wlej do niej gorące mleko, w dalszym ciągu ucieraj. Cały czas mieszaj. Gdy krem zgęstnieje i uzyska konsystencje budyniu przełóż do miski. Poczekaj aż ostygnie, potem dodaj skórkę i sok pomarańczowy, jogurt, wodę z kwiatu pomarańczy i goździki. Wstaw do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Aby masa była gładka mieszaj co jakiś czas.

Lody waniliowe na maślance

Składniki:

  • 1 szklanka kremówki
  • ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
  • 6 żółtek
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka zimnej maślanki

Przygotowanie:

Śmietankę gotujemy razem z wanilią. Żółtka ubij z cukrem i powoli, nie przerywając ubijania, wlej gorącą śmietankę. Gdy masa będzie już i jednolita, przełóż ją do rondla i podgrzej ją stale ubijając, aż masa zgęstnieje. Nie gotuj! Przecedź do miski i wymieszaj z maślanką. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie zamróź w maszynie do lodów, lub przykryj folią i wstaw do zamrażalnika. Od czasu do czasu mieszaj.

Lody malinowe z twarożkiem

Składniki:

  • 30 dag malin
  • 20 dag twarożku naturalnego
  • 10 dag jogurtu
  • 3 łyżki zagęszczonego soku jabłkowego
  • 1.5-2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku pomarańczowego

Przygotowanie:

Maliny zmiksuj i przetrzyj przez sitko w celu usunięcia pesteczek. Twarożek utrzyj z jogurtem i wymieszaj z przecierem malinowym. Posłódź sokami i miodem. Lody zamroź w maszynie do lodów lub zamrażalniku (w tym przypadku masę trzeba mieszać co 20-30 minut aby była gładka).

dr inż. Anna Harton

Zakład dietetyki SGGW w Warszawie
Pytanie do eksperta
Partnerzy

Braki flash player !!!

O NAS | KONTAKT | REKLAMA
copyright © 2009 Inspirander Media Sp. z o.o.